De 7 onmisbare KPI’s in rekrutering

14 augustus 2024 | Rekrutering

Enkele jaren geleden was het in veel Vlaamse organisaties helemaal niet gebruikelijk om metrics bij te houden rond rekrutering. Het proces verliep vaak op gevoel en zonder de steun van data. En toen was dat ook niet echt nodig: er waren immers voldoende kandidaten en vacatures raakten gevuld. Maar dat is tegenwoordig wel anders en data zijn noodzakelijk geworden. Zonder gedetailleerde data over je rekruteringsproces vaar je namelijk blind. In deze blog ontdek je welke KPI’s essentieel zijn in rekrutering.

Wat zijn KPI’s?

Key Performance Indicators (KPI’s) zijn meetbare waarden die aangeven hoe effectief je bedrijf presteert in het bereiken van zijn doelstellingen. KPI’s kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten, zoals het aantal nieuwe klanten, omzetgroei, naamsbekendheid of websitebereik. Ze worden uitgedrukt in cijfers en gerelateerd aan specifieke doelen. Afhankelijk van je behoeften kun je KPI’s dagelijks, wekelijks of maandelijks vastleggen. Welke KPI’s je kiest, hangt af van je rekruteringsdoelstellingen, maar er zijn een aantal die volgens ons onmisbaar zijn voor elk bedrijf.

De essentiële KPI’s binnen werving en selectie

Er bestaan echt heel veel KPI’s rond rekrutering, en elk ook met voor- en tegenstanders. Het is belangrijk je te focussen op die KPI’s die voor jou echt belangrijk zijn en die je helpen om je recruitmentproces te optimaliseren. We geven je hier de meest essentiële KPI’s:

  1. Time-to-fill: Een van de meest bekende en belangrijke KPI’s in rekrutering is de time-to-fill. Deze KPI meet de tijd tussen de eerste vacatureplaatsing en de aanwerving van een eindkandidaat. Het is een cruciale indicator voor de efficiëntie van je wervingsproces.
  2. Cost per hire: Deze KPI geeft inzicht in de totale kosten per aanwerving, zodat je je budget effectief kunt beheren en waar nodig kunt bijsturen.
  3. Source of hire: Wil je weten welke rekruteringskanalen het meest effectief zijn? Deze KPI geeft inzicht in de platformen en kanalen die kandidaten gebruiken om in contact te komen met je vacatures. Door te weten waar je ideale kandidaten zich bevinden, kun je je wervingsbudget efficiënter inzetten.
  4. Quality of hire: Deze KPI meet in hoeverre de aangeworven persoon voldoet aan de functie-eisen. Dit is een KPI met enige vertraging, omdat de kwaliteit van de aanwerving vaak pas na een jaar goed beoordeeld kan worden.
  5. Time to hire: Time to hire meet de tijd tussen het eerste contact met een kandidaat en het moment dat het contract wordt getekend. Deze KPI is cruciaal om te zorgen dat je topkandidaten niet kwijtraakt aan concurrenten door een traag selectieproces.
  6. Candidate experience: Candidate experience meet hoe kandidaten het sollicitatieproces ervaren. Een positieve ervaring verhoogt de kans dat topkandidaten voor jouw bedrijf kiezen. Deze KPI helpt je om je werkgeversmerk te versterken.
  7. First-year retention rate: Deze KPI meet hoeveel van je nieuwe aanwervingen na het eerste jaar nog in dienst zijn. Een hoog retentiepercentage duidt op succesvolle aanwervingen en een goed onboardingproces.

KPI’s in online recruitment

De verschuiving naar online recruitment biedt steeds meer mogelijkheden om verschillende aspecten van het proces te meten, zelfs van kandidaten die niet reageren of de eindstreep niet halen. In de huidige en toekomstige arbeidsmarkt wordt het steeds belangrijker om het bereik en de betrokkenheid van potentiële (latente) kandidaten te monitoren. Dit is bepalend voor je succes in recruitment.

Door vroeg in het proces je prestaties te meten en waar nodig bij te sturen, kun je hiring budget positief beïnvloeden. Hoe specifieker en duidelijker je KPI’s de zaken meten waar je directe invloed op hebt, des te beter kun je aan de juiste knoppen draaien om je wervingsactiviteiten naar een hoger niveau te tillen.

Conclusie

KPI’s zijn cruciaal om te begrijpen hoe effectief je rekruteringsstrategie is en waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Focus je op de KPI’s die er echt toe doen, zoals time to fill, cost per hire en quality of hire, om je recruitmentproces te optimaliseren en je bedrijfsdoelstellingen te behalen. Weet jij al welke KPI’s het belangrijkst zijn voor jouw rekruteringsdoelstellingen?

Gebruik de gratis simulator

Wil jij de kostprijs vergelijken voor het vinden van een nieuwe medewerker via een selectiekantoor en de Fishing Ducks-aanpak? Gebruik onze simulator en ontdek hoe wij je kunnen helpen om je wervingskosten te verlagen en tegelijkertijd de kwaliteit van je aanwervingen te verbeteren.

GRATIS INSPIRATIESESSIE

In 3 stappen naar een succesvolle wervingsstrategie voor 2025!

Doe je heel veel moeite maar geraken je vacatures nog steeds niet ingevuld?

De war for talent is intens. Vacatures blijven open staan, en de kosten van gemiste kansen lopen op. Schrijf je in voor de gratis online inspiratiesessie van 5 december 2024 om 13u30 en ontdek welke stappen je nu moet zetten om snel, efficiënt en duurzaam de juiste talenten aan te trekken in 2025!

Je ontvangt alle praktische info in je mailbox na je inschrijving.