Loon in je vacature vermelden? Doen of niet?

19 augustus 2024 | Job Marketing, Rekrutering

In de strijd om talent kiezen steeds meer Belgische werkgevers ervoor om het loon te vermelden in hun vacatureteksten. Transparantie over verloning kan een doorslaggevende factor zijn in het aantrekken van de juiste kandidaten, maar er zijn ook nadelen om rekening mee te houden. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen en geven we tips om deze keuze strategisch aan te pakken.

De opkomst van loonvermeldingen in Belgische vacatures

Lange tijd was het eerder ongewoon om een loonindicatie te vermelden in Belgische vacatures. Dit begint echter te veranderen. 

Uit onderzoek van het Nederlandse databedrijf Jobdigger, uitgevoerd bij 250.000 Belgische vacatures, blijkt dat het percentage vacatures met een loonindicatie is gestegen van 3,5% in oktober 2021 naar 6,7% onlangs.

Hoewel dit percentage nog relatief laag is, geeft het wel aan dat steeds meer bedrijven het belang van transparantie in hun loonbeleid inzien.

Waarom het loon vermelden in je vacature?

Het vermelden van het loon in je vacature kan een belangrijke troef zijn. 

Onderzoek van Jobat en Made in toont aan dat 40% van de Belgische werknemers een aantrekkelijk loon en extralegale voordelen als topprioriteiten beschouwen bij hun keuze voor een nieuwe job.

 Dit betekent dat als je het loon vermeldt, je een groot deel van potentiële kandidaten kunt aanspreken.

Daarnaast wijst onderzoek uit dat vacatures met een duidelijke loonindicatie meer sollicitaties ontvangen. In Nederland is het vermelden van een loonindicatie al veel gebruikelijker, met 42% van de vacatures die deze informatie bevatten.

De voordelen van loonvermelding in vacatures

  1. Meer sollicitaties: Het is bewezen dat vacatures met een vermelding van het loon tot wel 42% meer sollicitaties ontvangen. Door duidelijk te zijn over het loon, trek je niet alleen meer, maar ook de juiste kandidaten aan, wat je selectieproces efficiënter maakt.
  2. Transparantie en vertrouwen: Als je organisatie trots is op een open en transparante bedrijfscultuur, dan kan het vermelden van het loon in de vacature dit imago versterken. Transparantie over het loon kan het vertrouwen van potentiële kandidaten in je bedrijf vergroten.
  3. Tijdswinst: Door het loon vooraf te vermelden, vermijd je dat je tijd verspilt aan sollicitaties van kandidaten die uiteindelijk afhaken vanwege de loonvoorwaarden. Dit bespaart zowel jou als de kandidaat veel tijd en moeite.

Waarom je soms kunt overwegen om het loon niet te vermelden

Er zijn ook situaties waarin het vermelden van het loon in de vacature misschien niet de beste keuze is. Hier zijn enkele overwegingen:

  1. Onderhandelingsruimte: Sommige bedrijven willen loononderhandelingen niet vooraf beperken. Als het loon bespreekbaar is, kan het achterwege laten van een specifieke loonvermelding flexibiliteit bieden tijdens het sollicitatieproces.
  2. Interne verhoudingen: In sommige organisaties kan het openbaar maken van het loon in vacatures leiden tot ongenoegen binnen het bestaande team, vooral als nieuwe medewerkers meer verdienen dan bestaande medewerkers met vergelijkbare functies. Uiteraard is dit een situatie die te vermijden is.
  3. Complexe loonpakketten: Als je loonpakket bestaat uit een laag basisloon aangevuld met een aantrekkelijk bonussysteem, kan het lastig zijn om dit op een juiste manier weer te geven in een vacature. Het kan soms beter zijn om dit tijdens het sollicitatieproces verder toe te lichten.

Tips voor het vermelden van het loon in je vacature

Als je besluit het loon te vermelden, zijn er een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je dit op een effectieve manier doet:

  1. Wees specifiek: Vermeld duidelijke cijfers of een loonrange, en wees concreet over extralegale voordelen. Bijvoorbeeld: “We bieden maaltijdcheques van €8”.
  2. Overweeg een loonindicatie: Als je het exacte loon niet wilt vastleggen, kun je een indicatie geven met een minimum- en maximumloon. Dit biedt potentiële kandidaten toch een idee van wat ze kunnen verwachten zonder dat je jezelf vastlegt.
  3. Herzie je loonbeleid regelmatig: Zorg ervoor dat het loonbeleid actueel en consistent is, vooral als je verloningsinformatie deelt in je vacatures. Dit voorkomt mogelijke ontevredenheid onder bestaande medewerkers die mogelijk minder verdienen dan nieuwe collega’s.

Verloning in onze Employer Position Scan

Bij Fishing Ducks geloven we in het belang van een authentieke en eerlijke werkgeverspositie. Daarom bevragen we in onze Employer Position Scan je medewerkers over hoe zij de verloning en de voordelen ervaren. Dit helpt jou om inzicht te krijgen in de perceptie van je huidige loonbeleid en om verbeterpunten te identificeren die je werkgeversmerk kunnen versterken, zowel naar behoud van huidige medewerkers als naar aantrekkelijkheid naar kandidaten.

Conclusie

Het vermelden van het loon in je vacature kan een belangrijke stap zijn om kandidaten aan te trekken en je wervingsproces te verbeteren. Hoewel er situaties zijn waarin je kunt overwegen om het loon niet te vermelden, wijzen de voordelen vaak in de richting van transparantie. Door duidelijk te zijn over wat je biedt, trek je niet alleen meer sollicitanten aan, maar bespaar je ook tijd en bouw je vertrouwen op.

Meer weten over onze aanpak? 

Ontdek hoe Fishing Ducks je kan helpen om je employer position in kaart te brengen en zo het juiste talent aan te trekken.  Wanneer je met ons in zee gaat rond job marketing – het strategisch inzetten van marketingtechnieken om de juiste kandidaten te bereiken en te overtuigen, precies waar en wanneer ze zoeken – bekijken we samen met jou alle elementen van de vacaturetekst. We zorgen ervoor dat jouw boodschap duidelijk en aantrekkelijk is, zodat je vacature eruit springt en de juiste kandidaten aantrekt. Neem contact met ons op en we vertellen je graag meer.

GRATIS INSPIRATIESESSIE

In 3 stappen naar een succesvolle wervingsstrategie voor 2025!

Doe je heel veel moeite maar geraken je vacatures nog steeds niet ingevuld?

De war for talent is intens. Vacatures blijven open staan, en de kosten van gemiste kansen lopen op. Schrijf je in voor de gratis online inspiratiesessie van 5 december 2024 om 13u30 en ontdek welke stappen je nu moet zetten om snel, efficiënt en duurzaam de juiste talenten aan te trekken in 2025!

Je ontvangt alle praktische info in je mailbox na je inschrijving.